Hoe luister ik internetradio in de auto?

Er zijn globaal 2 manieren om internetradio in de auto te beluisteren.
1. Op de internetontvanger die in het mulitmediasysteem of head unit van je auto is ingebouwd, meestal via de app TuneIn.
2. Alle andere methodes maken gebruik van je smartphone, die dan op een of andere manier met jouw auto verbonden wordt. Als je een behoorlijke databundel hebt kun je dan zowel in Nederland als in heel Europa onbeperkt alle internet radiostations beluisteren.

1. INGEBOUWDE INTERNETONTVANGER

TuneIn
Een aantal merken waaronder Volvo, Mercedes, Ford, Mini en Tesla heeft standaard de TuneIn app op het multimediasysteem geïnstalleerd. Via TuneIn is 40ROCK Radio eenvoudig te beluisteren. Klik hier voor de complete automerkenlijst. Genoemde auto’s hebben dan een eigen SIM-kaart met een data-abonnement. De laatste jaren hebben de wat duurdere nieuwe auto’s ook altijd een z.g. LTE-modem waar geen SIM-kaart in hoeft. Dit wordt o.a. gebruikt voor de noodknop. Hiermee kun je helaas geen internetradio weergeven.

2. LUISTEREN VIA JE SMARTPHONE

Bluetooth
Heeft jouw autoradio Bluetooth dan is dat de eenvoudigste manier om je telefoon draadloos met je audiosysteem te verbinden. Download de gratis 40ROCK App en 40ROCK Radio wordt via je autoradio weergegeven inclusief informatie over Artiest en Titel.
Behalve muziek worden ook telefoongesprekken en routeplanner via je multimediasysteem weergegeven.

Apple Carplay en Android Auto
Met beide systemen kunnen je bepaalde geselecteerde apps die op je telefoon staan op het scherm van je multimediasysteem weergeven. Naast TuneIn is dat ook een aantal navigatie apps zoals Google Maps, Waze, ABRP en Spotify.

Klik hier voor beschikbare Car Play apps. Veel moderne auto’s vanaf 2017 kunnen een verbinding maken met Apple Carplay of Android Auto. Klik hier voor de complete automerkenlijst.

In principe werken deze systemen draadloos via BlueTooth, dus je kunt je telefoon gewoon in je zak houden. Sommige auto’s, bv Hyundai Ioniq5, kunnen alleen via een USB kabel verbinding maken.
Hiervoor is een handig kastje te koop van bv Carlin of Ottocast. Hiermee maak je een vaste Car Play aansluiting ook draadloos.

USB
Heeft het mediasysteem in jouw auto geen Bluetooth maar wel USB dan bestaat de kans dat er een verbinding tussen je smartphone en je radio mogelijk is. Soms is een USB-aansluiting echter alleen maar in staat je telefoon op te laden.

Ik heb een auto zonder Bluetooth of USB wat nu?
Heb je een wat oudere auto zonder Bluetooth of USB dan heb je nog 5 alternatieven.

1. Aux ingang Heeft jouw autoradio een aux-ingang dan kan je je telefoon weergeven via een kabeltje vanuit de koptelefoonuitgang van je telefoon.

2. Gateway Voor veel car audio systemen zijn er handige kastjes verkrijgbaar die een CD-speler simuleren en waarop je je smartphone kunt aansluiten. De meest bekende zijn de Dension Gateways. Het mooie is dat je je smartphone met je autoradio kunt bedienen.

3. Bluetooth Streaming Kit Deze kit sluit je aan op de Aux ingang van je radio en dan kun je je smartphone ook via Bluetooth verbinden.

4. FM Transmitter Heeft je autoradio geen Aux ingang dan is deze FM zender een oplossing. Je steekt de module in je sigarettenaanstekerplug. Je telefoon verbindt via Bluetooth met de module en via een FM-signaal met je radio.

5. Cassette Adapter Heeft jouw autoradio alleen een cassettespeler dan kun je dmv deze adapter je telefoon via de cassetterecorder verbinden met je radio.

6. Nieuwe radio Je kunt natuurlijk ook je autoradio vervangen door een model mét internetradio. Onder andere Blaupunkt verkoopt een aantal vervangingsmodellen. De Blaupunkt New Jersey 600i maakt gebruik van het data-abonnement van je telefoon. Er zijn ook internetradio’s te koop die een eigen GSM databundel nodig hebben.

Bluetooth Car Kit
FM transmitter
Cassette Adaptor

Bij 40ROCK Radio hoor je de muziek zoals je die sinds 2016 hoorde op 40UP Radio. Wij blijven trouw aan ons publiek met Albumtracks, Nederlands, Blues, Country, Soul, Pop en Rock. Maar natuurlijk draaien we ook nieuwe muziek die onze generatie aanspreekt. Bij ons hoor je de vertrouwde programmering met meer dan 8000 titels, een eclectische variatie die je op geen enkel ander radiostation hoort!

40ROCK Radio wordt mede mogelijk gemaakt door: